Συμβουλές επιτυχίας για επιχειρηματική καινοτομία από το 2ο φεστιβάλ Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας GRBossible

05/01/2018

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης συμμετείχε ενεργά στο 2o φεστιβάλ Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας GRBossible το οποίο διοργανώθηκε για άλλη μια χρονιά με επιτυχία από το Skywalker στην Αθήνα, στο Divani  Hotel Caravel, στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2017. Περισσότερα από 1.200 άτομα επισκέφθηκαν το φετινό φεστιβάλ που είχε ως στόχο την διερεύνηση των αναγκών και των δυνατοτήτων, των ευκαιριών και των αποφάσεων που αφορούν στη γέννηση, στην υποστήριξη και στην ανάδειξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. 
 
Κατά τη διάρκεια του διήμερου φεστιβάλ νεοφυούς επιχειρηματικότητας και χάρις στους εισηγητές, στους εκθέτες και στους επισκέπτες ανατράπηκε η στερεοτυπική εικόνα του επιχειρηματία που στοχεύει αποκλειστικά στο κέρδος και ενδυναμώθηκε η σημαντικότητα των συνεργειών στο επιχειρηματικό σκηνικό, καθώς και η αναγκαιότητα της καινοτομίας και η σημασία του ήθους και του πάθους για το αποτελεσματικό επιχειρείν. Μέσα από το συνέδριο, τα workshops, τα success stories, το meeting room, το παιχνίδι επιχειρηματικότητας, αλλά και τη διαδραστική επικοινωνία εκθετών και κοινού, παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα εργαλεία χρηματοδότησης, προώθησης και ενδυνάμωσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
 
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης συμμετείχε για δεύτερη συνεχή χρονιά στον εκθεσιακό χώρο του φεστιβάλ, παρουσιάζοντας ένα μέρος των υπηρεσιών που προσφέρει σε καινοτόμες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) και startups αλλά και scale-ups, ως συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas, του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network. Μεταξύ άλλων, το ΕΚΤ ανέδειξε τις δυνατότητες των επιχειρήσεων για εξωστρέφεια και συνεργασίες, αλλά και την ευκαιρία που τους δίνεται για συγκριτική αξιολόγηση της καινοτομίας τους μέσα από το εργαλείο Improve assessment, βοηθώντας αγροδιατροφικές επιχειρήσεις να καινοτομήσουν μέσα από το ευρωπαϊκό έργο Inno4agrifood, κ.α. και έδωσε τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν για τις επιπλέον υπηρεσίες που παρέχει ως εθνική υποδομή, προς την ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα.
 
Επίσης, το ΕΚΤ παρουσίασε και συντόνισε το κυρίως πάνελ της δεύτερης ημέρας με τίτλο “Επιχειρηματική Καινοτομία”. Ο σύμβουλος ευρωπαϊκών προγραμμάτων (H2020) και Καινοτομίας του ΕΚΤ, Γιώργος Μέγας, παρουσίασε τις υπηρεσίες του ΕΚΤ για τη διαχείριση της καινοτομίας, ξεκινώντας από το παράδειγμα των Βeatles και το πώς χρηματοδότησαν το τμήμα R&D της εταιρίας ΕΜΙ και οδήγησαν στον πρώτο αξονικό τομογράφο και καταλήγοντας στις ριζοσπαστικές καινοτομίες του Elon Musk και το ηλεκτρικό ημιφορτηγό που πρόσφατα παρουσίασε. Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης, ο Διονύσης Σπηλιόπουλος, σύμβουλος startups με μεγάλη πορεία στην ελληνική βιομηχανία και μέλος του Κέντρου Εθελοντών Manager Ελλάδας που παρουσίασε τη μεθοδολογία Lean Startup, ο Λυκούργος Σταυρουλόπουλος, στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΥΔΕΠ) Δυτ. Ελλάδας –ΜΟΔ ΑΕ και επισκέπτης Καθηγητής ΑΤΕΙ Πατρών και ο Σωτήρης Κόκκινος, Co – Founder, Διευθύνων Σύμβουλος & Business Development Manager της FEAC Engineering.
 
Ο Δ. Σπηλιόπουλος επεσήμανε ότι "Το ιδανικότερο χαρακτηριστικό ενός μοντέρνου υπαλλήλου είναι η εξωστρέφεια. Η σημαντικότερη κίνηση που πρέπει να κάνει μια startup είναι να δει αν υπάρχει αγορά για το προϊόν ή την υπηρεσία της", ο Λ. Σταυρουλόπουλος παρότρυνε τους συμμετέχοντες "να βρουν τις καλύτερες δυνατές συνέργειες γιατί αυτές θα  βοηθήσουν στην χρηματοδότηση από ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα" και ο Σ. Κόκκινος τους συμβούλευσε "να έχουν θάρρος και προσαρμοστικότητα, οι Έλληνες μπορούν να γίνουν οι μηχανικοί, μελετητές και σύμβουλοι υψηλών γνώσεων της Ευρώπης μένοντας στην Ελλάδα". 
 
Το ΕΚΤ, διαθέτοντας προηγμένες τεχνολογικές υποδομές και μακρόχρονη πείρα σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, Μεταφορά Τεχνολογίας και Υπηρεσίες Καινοτομίας, είναι συντονιστής του Enterprise Europe Network – Hellas, του ελληνικού κόμβου του μεγαλύτερου δικτύου που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στις επιχειρήσεις ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με βάση τη γνώση και την καινοτομία. Το Enterprise Europe Network-Hellas βοηθάει τις φιλόδοξες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν εντός ΕΕ και πέρα των ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς το Enterprise Europe Network διαθέτει 3.000 ειδικούς από 600 οργανισμούς σε περισσότερες από 60 χώρες.
 
Επίσης, το ΕΚΤ παρέχει ευρεία πληροφόρηση για τα θέματα έρευνας και καινοτομίας, υποστηρίζει τη συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα (ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020), προωθεί την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, και παράγει στατιστικές και δείκτες για την έρευνα, την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην Ελλάδα, όπως "Καινοτομία στις ελληνικές επιχειρήσεις 2012-2014", "Βασικοί Δείκτες Έρευνας & Ανάπτυξης για δαπάνες και προσωπικό το 2016 στην Ελλάδα - Προκαταρκτικά στοιχεία", και "Η δημογραφία των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Σύσταση και διαγραφή επιχειρήσεων την περίοδο 2011-2015".

Πηγή: 
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
 

Τελευταία νέα