Pepper Vally: Υφαίνοντας το μέλλον της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας

Ένας κλάδος μεγάλης συναισθηματικής αξίας περνά στα χέρια νέων ανθρώπων. Με την υποστήριξη του Enterprise Europe Network και του ΒΕΑ η Pepper Vally® δημιουργεί καινοτόμα προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας και έξυπνα ρούχα κορυφαίας ποιότητας.
14/03/2023

H Pepper Vally® ιδρύθηκε το 2011 από την Αλίκη Γκορίτσα και τον Σπύρο Φράγκο, δύο νέους μηχανικούς κλωστοϋφαντουργίας με σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η επιχείρηση παράγει κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα με καθετοποιημένη παραγωγή, φυσικές πρώτες ύλες, δικό τους σχεδιασμό και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

«Ό,τι κάνω θέλω να συνδυάζει τους ρόλους του designer και του κατασκευαστή» λέει η Αλίκη, η οποία ελέγχει εξαντλητικά την ποιότητα και την προέλευση των νημάτων που αγοράζει η επιχείρηση από κορυφαίους προμηθευτές.

Μετά την αγορά του νήματος, προχωρούν στην κατασκευή του υφάσματος και μαζί με τους συνεργάτες τους στη διαδικασία παραγωγής ελέγχουν την ποιότητα του υλικού, τη χρηστικότητα του ρούχου, τον τρόπο που θα ραφτεί.

«Φιλοσοφικά και πρακτικά, θέλουμε να είμαστε συνδημιουργοί. Θέλουμε συνεργάτες με άποψη και άμεση εμπλοκή στη διαδικασία σχεδιασμού και παραγωγής» εξηγεί ο Σπύρος.

«Το σχέδιο στις δημιουργικές βιομηχανίες είναι πολύ βασικό» λέει η Αλίκη δείχνοντάς μας την καλοκαιρινή σειρά της επιχείρησης. «Όμως, όταν προτείνεις μια καινοτομία, πρέπει να εξυπηρετεί πρωτίστως τη χρήση για την οποία προορίζεται. Μία πετσέτα θαλάσσης πρέπει να απορροφά την υγρασία, να στεγνώνει γρήγορα, να είναι ελαφριά με μειωμένο όγκο για να χωράει άνετα στην τσάντα ή ακόμα και να τη φορέσεις σαν ρούχο τυλίγοντάς την γύρω από το σώμα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ευπλαστότητας αυτού του καινοτόμου πλεκτού υφάσματος».

 

Έξυπνα υφάσματα

Με τη συμβουλευτική καθοδήγηση των στελεχών του ΒΕΑ και του Enterprise Europe Network, οι ιδρυτές της Pepper Vally® ξεκίνησαν να εργάζονται πάνω στα έξυπνα υφάσματα και τα τεχνολογικά προηγμένα ρούχα.

«Έξυπνο ρούχο, έξυπνο ύφασμα, είναι αυτό που εκτός από το να καλύπτει το σώμα, παρέχει και μία επιπλέον υπηρεσία», εξηγούν και μας δείχνουν υπερήφανα το πρωτότυπο που δημιούργησαν μέσα από τη συμμετοχή τους στο έργο WORTH.

Ένα “fashionable-wellbeing” φορέσιμο με αισθητήρες, ξεκίνησε το πρώτο πρωτότυπο με την απλή καταγραφή καρδιακών παλμών για την ψυχολογική και φυσιολογική εκτίμηση επικίνδυνων αποκλίσεων και έφτασε, στο τρίτο πρωτότυπο, να συνδυάζει μετρήσεις αρτηριακής πίεσης και ηλεκτροκαρδιογραφήματος τριών σημείων, με ακρίβεια αντίστοιχη της ιατρικής εξέτασης.

Φτιαγμένο από 100% φυσική πρώτη ύλη, μαλλί Merinos, το ύφασμα επιτυγχάνει την επιθυμητή ελαστικότητα στα σημεία που χρειάζεται, με ελάχιστες έως καθόλου ραφές. Είναι επεκτάσιμο και προσαρμόσιμο στις ανάγκες του ανθρώπου που θα το φορέσει.

«Το 2018 προτείναμε στην Pepper Vally® να συμμετάσχει στο έργο WORTH», λέει η Ζέτα Σφυράκη, στέλεχος του ΒΕΑ και του Enterprise Europe Network. «Είχαμε ενημερωθεί από τη θεματική ομάδα του Δικτύου για τις Δημιουργικές Βιομηχανίες για το συγκεκριμένο έργο που υποστήριζε διεθνείς συνεργασίες μεταξύ σχεδιαστών μόδας, μεταποιητικών επιχειρήσεων και εταιρειών τεχνολογίας για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων».

«Η σύμβουλος του Enterprise Europe Network κατάλαβε πολύ καλά τις ανάγκες μας και το έργο που μας πρότεινε μάς άνοιξε έναν δρόμο. Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για εμάς να έρθουμε σε επαφή με εταιρείες νέων τεχνολογιών και να σχεδιάσουμε από κοινού ένα έξυπνο ρούχο» λέει η Αλίκη Γκορίτσα.

 

Ελληνικό βαμβάκι, γερμανική τεχνολογία

Κατά την επίσκεψή μας στην έδρα της επιχείρησης στις Αχαρνές, ανακαλύψαμε κάτι παραπάνω από μία ηθική βιοτεχνία: Συνειδητοποιήσαμε τις σύγχρονες δυνατότητες της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας.

Ο Σπύρος μεγάλωσε μέσα στις πλεκτομηχανές, στο μικρό πλεκτήριο που είχαν οι γονείς του. Στη σχολή γνώρισε την Αλίκη και από τότε είναι μαζί. Τους ένωσε το όραμα για ένα ύφασμα και ρούχο κορυφαίας ποιότητας, με αξία χρήσης, που θα σέβεται τον άνθρωπο που το φορά.

Η Αλίκη έκανε μάστερ στη Γερμανία, πάνω στο αντικείμενο. Γελάει όταν θυμάται το πάθος με το οποίο πειραματιζόταν πάνω στα υφάσματα, στο περιβάλλον μιας γερμανικής επιχείρησης όπου έκανε την πρακτική της.

Η πλεκτομηχανή τους είναι γερμανικής κατασκευής, από τις πλέον αξιόπιστες. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν φροντίζουν να είναι κορυφαίας ποιότητας. Χρησιμοποιούν αποκλειστικά ελληνικό βαμβάκι εξαιρετικής ποιότητας.

«Οι Έλληνες κλωστοϋφαντουργοί, όσοι απέμειναν, είναι πάρα πολύ τίμιοι. Κατάφεραν να αντέξουν δουλεύοντας σκληρά με πολύ μικρό κέρδος επειδή αγαπούν το προϊόν τους. Διατηρούν ζωντανή τη σύνδεση με τη γενιά των γιαγιάδων και παππούδων τους» σκέφτεται η Αλίκη.

«Εμείς χρησιμοποιούμε αποκλειστικά ελληνικό βαμβάκι το οποίο έχει εξαιρετική ποιότητα, αν και δεν έχει κατοχυρωθεί διεθνώς ως προϊόν. Γενικότερα, η παράδοση της χώρας μας στην κλωστοϋφαντουργία σχετίζεται με την κορυφαία ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού» συμπληρώνει.

 

 

Βιωσιμότητα, υπόθεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

«Αμέσως αντιληφθήκαμε τις προοπτικές που είχε η Pepper Vally® στον τομέα της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Σε αγαστή συνεργασία με τους ανθρώπους της επιχείρησης διαγνώσαμε τις ανάγκες της για εξωστρέφεια, χρηματοδότηση και δημιουργία συνεργειών για καινοτόμα προϊόντα στη βάση της βιωσιμότητας» λέει η Ζέτα Σφυράκη.

Τι είναι για εσάς βιωσιμότητα; ρωτάμε τους ιδρυτές της επιχείρησης.

«Πρώτα απ’ όλα η πρώτη ύλη, να είναι είτε βιοδιασπώμενη και ανανεώσιμη είτε ανακυκλώσιμη, δηλαδή να μην κάνει κακό και να σέβεται το περιβάλλον. Μετά, είναι ο άνθρωπος. Όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής να πληρώνονται και να παράγουν κάτι βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Όσοι εργάζονται στον κλάδο να είναι χαρούμενοι, να νιώθουν δημιουργικοί. Και ακόμα, το ρούχο να σέβεται την υγεία του δέρματος».

«Από την εμπειρία μας στον κλάδο γνωρίζουμε ότι μια μικρή επιχείρηση ενδιαφέρεται περισσότερο για την ποιότητα και την αξία του προϊόντος παρά αποκλειστικά για το κέρδος», καταλήγει η Αλίκη Γκορίτσα.

 

Με τη διαρκή υποστήριξη του Enterprise Europe Network

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τις επιχειρήσεις ώστε να κατανοούμε τις ανάγκες τους και να εντοπίζουμε τις κατάλληλες ευκαιρίες συνεργασίας και χρηματοδότησης για αυτές», λέει η Μίνα Πελέκη, στέλεχος του ΒΕΑ και του Enterprise Europe Network

Αφού τους παρασχέθηκαν όλες οι πληροφορίες για το έργο WORTH και τη διαδικασία υποβολής αίτησης συμμετοχής, τα στελέχη της Pepper Vally® σε συνεργασία με την ισπανική BLAUTIC υπέβαλαν πρόταση χρηματοδότησης με τίτλο «FEEL MORE KNITWEAR».

Η πρότασή τους αφορούσε στην κατασκευή «έξυπνων» φορετών λύσεων, δηλαδή ρούχων με κατασκευή υφασμάτινων αισθητήρων που έχουν την ικανότητα να συνδέονται με προϊόντα τεχνολογίας (wearables) και να ανιχνεύουν με ακρίβεια κρίσιμες μεταβολές του καρδιαγγειακού συστήματος μεταξύ άλλων. Η πρόταση «FEEL MORE KNITWEAR» ήταν μία από τις 25 που εγκρίθηκαν πανευρωπαϊκά για χρηματοδότηση.

Το 2021, το ΒΕΑ, στο πλαίσιο των scale-upυπηρεσιών του προς την επιχείρηση,την ενημερώνει για το πρόγραμμα χρηματοδότησης ELIIT PartnershipProject προκειμένου να μπορέσει να εξελίξει περαιτέρω το έξυπνο προϊόν που ανέπτυξε με το έργο WORTH/FEEL MORE KNITWEAR.

Το ELIIT Partnership Project είναι μια πρωτοβουλία χρηματοδότησης επιχειρήσεων της βιομηχανίας της μόδας, προκειμένου να συνεργαστούν με παρόχους καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών στην κλωστοϋφαντουργία, την ένδυση, το δέρμα και την υπόδηση. Η Pepper Vally® ήταν μεταξύ των 15 επιλεγμένων συνεργασιών που προκρίθηκαν.

Το 2020 η επιχείρηση ολοκληρώνει με επιτυχία το IMP³ROVE Digital Innovation Quotient με τη συνδρομή του Αχιλλέα Μπάρλα, συμβούλου στο Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και συντονιστή της κοινοπραξίας Enterprise Europe Network Hellas. Το Digital Innovation Quotient είναι ένα εργαλείο για την αξιολόγηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της καινοτομίας των επιχειρήσεων.

Το εργαλείο βοηθά την επιχείρηση να κατανοήσει την ψηφιακή της ικανότητα μέσω της ανώνυμης σύγκρισής της με άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις. Στο τέλος, προκύπτει μια έκθεση, η οποία αποτιμά την επιχείρηση σε σχέση με τον ανταγωνισμό και εντοπίζει σημεία τα οποία χρήζουν βελτίωσης στον τομέα της διαχείρισης της ψηφιακής καινοτομίας.

Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2021, με την υποστήριξη του ΒΕΑ, η επιχείρηση συμμετείχε σε σεμινάρια επιμόρφωσης για τις δημιουργικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αθήνας που διοργάνωσε το ΕΜΠ, με τίτλο INNOMED-UP «Προωθώντας την κυκλική οικονομία στις δημιουργικές ΜΜΕ για την αναζωογόνηση των πόλεων της Μεσογείου».

Επόμενη στάση στο μέχρι στιγμής ταξίδι μας με την Pepper Vally® αποτελεί η ένταξή της στο έργο που υλοποιεί το ΒΕΑ με τίτλο EcoFashionEU - Promoting the sustainability of small and medium textile and fashion manufacturers στο πλαίσιο της πρόσκλησης Sustainability Partnerships of SMEs adopting more sustainable practices (Συνεργατικά Σχήματα Βιωσιμότητας ΜμΕ που υιοθετούν πιο βιώσιμες πρακτικές) SMP-COSME-2021-SPP-01.

Το έργο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022, έχει διάρκεια 18 μήνες με 90% χρηματοδότηση.

 

 

Επόμενα βήματα

Για το επόμενο διάστημα, οι ιδρυτές της επιχείρησης εστιάζουν στην προώθηση των προϊόντων τους στην αγορά.

Το ελληνικό καλοκαίρι αποτελεί πηγή έμπνευσης και η καλοκαιρινή σειρά της Pepper Vally® έρχεται να προτείνει καινοτόμα ρούχα που έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν το σώμα και τις ανάγκες του κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Τα έξυπνα ρούχα και η διάθεσή τους στην αγορά, θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα με άμεση προτεραιότητα τις αντίστοιχες Β2Β συνέργειες με σκοπό την εξατομικευμένη εφαρμογή της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε και την από κοινού προώθηση συναφών προϊόντων στην αγορά.

Οι σύμβουλοι του Enterprise Europe Network είμαστε υπερήφανοι για τη μέχρι σήμερα πορεία της επιχείρησης. Το ΒΕΑ και η κοινοπραξία Enterprise Europe Network Hellas θα είμαστε δίπλα τους σε όλο το ταξίδι για την ανθεκτικότητα και την ανάπτυξη της επιχείρησης.

 

 

Τελευταία νέα