Οικοδομώντας βιώσιμες στρατηγικές για την επιχείρησή σας

Χρήσιμες συμβουλές από τον Anders Skeem, Food & Bio Cluster Denmark, Enterprise Europe Network Denmark, και την Nortech Solutions
19/04/2022

Το Enterprise Europe Network υποστηρίζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πορεία τους προς τα πράσινα επιχειρηματικά μοντέλα και τις βιώσιμες πρωτοβουλίες. Η Nortech Solutions, μια μικρομεσαία επιχείρηση από τη Δανία, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Με τη βοήθεια του Enterprise Europe Network, η Nortech συνεργάστηκε με μια τσεχική εταιρεία και ξεκίνησαν μια επιτυχημένη πράσινη επιχείρηση το 2019. Σήμερα πλέον, οι σύμβουλοι βιωσιμότητας του Enterprise Europe Network βοηθούν μικρές επιχειρήσεις να αναπτύσσουν στρατηγικές που δημιουργούν μακροπρόθεσμη αξία και μειώνουν τους κινδύνους.

Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο εμφανείς, οι επιχειρηματίες καλούνται να προσαρμοστούν γρήγορα σε νέες προκλήσεις και ευκαιρίες. Η ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών είναι ένας τρόπος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να στραφούν σε νέες αγορές, να επιταχύνουν την ενσωμάτωση της καινοτομίας και να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους. Οι σύμβουλοι του Enterprise Europe Network είναι εδώ για να βοηθήσουν.

 

Η δύναμη των διεθνών συνεργασιών

Η Nortech Solutions είναι μια μικρομεσαία επιχείρηση από τη Δανία, η οποία υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση εταιρειών σε όλη τη διαδικασία παραγωγής και εφοδιασμού. Το 2019, μετά από συζητήσεις με τον Anders Skeem, σύμβουλο του Enterprise Europe Network της Δανίας και International Manager στη θεματική ενότητα «Food & Bio», η εταιρεία έμαθε για τη Stabilplastik, μια τσέχικη εταιρεία παραγωγής ανακυκλωμένων και ανακυκλώσιμων πλαστικών παλετών που αναζητά νέους συνεργάτες για επιχειρηματική ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή.

Με τη βοήθεια του Enterprise Europe Network, η Nortech Solutions άδραξε την ευκαιρία και συνεργάστηκε με τη Stabilplastik, πρωτοστατώντας στην ιδέα της Πράσινης Παλέτας – πλήρως ανακυκλώσιμη, παραγόμενη σε φιλικές προς το περιβάλλον συνθήκες με μηδενικά απόβλητα. Σε σύγκριση με τις τυπικές πλαστικές παλέτες, οι ανακυκλωμένες έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, ενώ είναι πιο ανθεκτικές, οικονομικές και εύκολες στη συντήρηση.

«Οι πελάτες μας αποκτούν τη νοοτροπία της κυκλικής οικονομίας, επιλέγοντας υψηλής ποιότητας παλέτες από ανακυκλωμένο πλαστικό. Ως αποτέλεσμα αυτού του νέου επιχειρηματικού μοντέλου, αναμένουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και να επιτύχουμε σημαντική αύξηση εσόδων της τάξης του 75% τα επόμενα χρόνια. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι έχουμε ξεκινήσει έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο με αρκετές μεγάλες εταιρείες τροφίμων», εξηγεί ο Jeppe Mølvadgaard, Διευθύνων Σύμβουλος της Nortech. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ενημερωθήκαμε για αυτήν την επιχειρηματική ευκαιρία από τον σύμβουλο του Enterprise Europe Network», προσθέτει.

 

Ξεκλειδώστε την αξία σας χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία του Enterprise Europe Network

Στο Enterprise Europe Network, η πράσινη μετάβαση και η βιωσιμότητα υπερβαίνουν τους κάθετους διαχωρισμούς στους επιχειρηματικούς τομείς. Το Enterprise Europe Network έχει πλέον ορίσει ειδικούς συμβούλους που βοηθούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να υιοθετούν ολιστικές στρατηγικές βιωσιμότητας.

Ο Rubin Dollerup Nielsen, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στο Food & Bio Cluster Denmark, είναι ένας από τους τρεις νέους Δανούς συμβούλους Βιωσιμότητας στο Enterprise Europe Network. Με εκτενή εμπειρία στη βιομηχανία τροφίμων, ο Rubin εκπαιδεύτηκε πάνω στα βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα στην Business Academy Aarhus το 2021. Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου προγράμματος, απέκτησε νέες γνώσεις σχετικά με το πώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να ενσωματώσουν τη βιωσιμότητα στις στρατηγικές τους για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και να βελτιώσουν την απόδοσή τους.

Για παράδειγμα, σε ένα podcast επεισόδιο της σειράς Food Matters Live – με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Βιωσιμότητα και τα μυστικά συστατικά της επιτυχίας της Δανίας» – ο Rubin παρουσίασε την περίπτωση της μικρομεσαίας επιχείρησης Skarø, η οποία κατάφερε να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας στις διαδικασίες παραγωγής. Ήταν ένα έργο στο πλαίσιο ενός εθνικού προγράμματος της Δανίας για την Πράσινη Κυκλική Μετάβαση, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και αποκεντρωμένων πόρων επιχειρηματικής ανάπτυξης από το Δανικό Συμβούλιο Προώθησης Επιχειρήσεων (Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse).

Βασιζόμενοι σε αυτές τις βέλτιστες πρακτικές, οι σύμβουλοι του Δικτύου μπορούν να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον κλάδο των τροφίμων να υιοθετήσουν βιώσιμες διαδικασίες που εστιάζουν στο κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα της εταιρείας.

 

Ένα λαμπρό μέλλον για βιώσιμες εταιρείες

Η ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να αναπτύξουν βιώσιμες επιχειρηματικές στρατηγικές αποτελεί μέρος του ταξιδιού των πελατών του Δικτύου. Οι πρωτοβουλίες αειφορίας όχι μόνο θα οδηγήσουν στην κοινωνική και περιβαλλοντική αλλαγή, αλλά θα συμβάλουν επίσης στη μακροπρόθεσμη επιτυχία μιας εταιρείας. Η δέσμευση στη βιωσιμότητα μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να προστατεύσουν τη φήμη της επωνυμίας, να προσελκύσουν εξειδικευμένα ταλέντα, να εξερευνήσουν νέες αγορές και να εξασφαλίσουν συνεργασίες με αφοσιωμένες στον σκοπό εταιρείες. Οι επιχειρήσεις που μπορούν να τα πάνε καλά κάνοντας καλό θα γίνουν πιο ικανές, πιο γρήγορες και καλύτερες στην προετοιμασία τους για το μέλλον.

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Ο Anders Skeem είναι ο Διεθνής Διευθυντής του Food & Bio Cluster Denmark, ενός από τους έξι εταίρους της δανικής κοινοπραξίας του Enterprise Europe Network. Εργάζεται στο Δίκτυο από τις πρώτες ημέρες του, πριν από περίπου 14 χρόνια. Ο Anders είναι επί μακρόν μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Δικτύου στον αγροδιατροφικό τομέα και αναπληρωτής συντονιστής της δανικής κοινοπραξίας τα τελευταία δύο χρόνια. Έχει συμμετάσχει σε έναν μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων διασύνδεσης και συνεργασίας, βοηθώντας δανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φορείς γνώσης να συνάψουν νέες διεθνείς συνεργασίες και να συνεργαστούν στενά στο πλαίσιο του Δικτύου.

 

Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο een.ec.europa.eu

Επιμέλεια: Αναστασία Κυριακίδη, Παναγιώτης Φραντζής

 

 

Τελευταία νέα