Νέοι δρόμοι επιχειρηματικότητας: το ταξίδι της AlongRoute στον μετασχηματισμό της Ναυτιλίας

Με έναν μοναδικό συνδυασμό καινοτομίας και συνεργατικότητας, η AlongRoute έγινε ένας φάρος επιτυχίας εκεί που η προστασία του περιβάλλοντος συναντά την τεχνητή νοημοσύνη.
08/11/2023

Αυτό που ξεκίνησε ως μια εταιρική συνεργασία μεταξύ της ελληνικής OMIKRON, μιας μικρομεσαίας επιχείρησης περιβαλλοντικών μελετών, και της γερμανικής Alisio, μιας εταιρίας εξειδικευμένων υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης, εξελίχθηκε στην ίδρυση μιας νέας επιχείρησης που φιλοδοξεί να επιδράσει σημαντικά στον κλάδο της ναυτιλίας.

Και για τις δύο πλευρές είναι μια εμπειρία και ένα ταξίδι μετασχηματισμού, που τροφοδοτείται από την τεχνογνωσία του Enterprise Europe Network. Το νέο εγχείρημα έχει τη δυναμική των συνεργειών και οδηγεί στη δημιουργία πιο πράσινων, ασφαλέστερων και πιο αποδοτικών πρακτικών στη ναυτιλία.

Η ιστορία της AlongRoute ξεκινά το 2022, όταν οι οραματιστές και ιδρυτές της OMIKRON και της Alisio προσέγγισαν για πρώτη φορά το Δίκτυο αναζητώντας συμβουλευτικές υπηρεσίες για πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες στο σημείο που εφάπτονται η προστασία του περιβάλλοντος και οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, ζήτησαν την καθοδήγηση του Enterprise Europe Network, απόφαση που τελικά θα τους έφερνε στον δρόμο της επιτυχίας.

Εχοντας από κοινού τη φιλοδοξία να αλλάξουν καθοριστικά τα δεδομένα στον κλάδο της ναυτιλίας προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό περιβάλλον, έβαλαν τα θεμέλια της AlongRoute γεφυρώνοντας την περιβαλλοντική ευθύνη και την τεχνολογική πρόοδο.

Οι θαλάσσιες μεταφορές ευθύνονται για το 3% περίπου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που αναμένεται να διπλασιαστούν σε λιγότερο από 30 χρόνια. Η OMIKRON στοχεύει σε καθαρές και μηδενικές εκπομπές GHG από τη διεθνή ναυτιλία έως το 2050.

Η δρομολόγηση καιρού, μια λύση για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και εκπομπών, έχει επιτύχει εξοικονόμηση μόνο 3-10% λόγω μη έγκυρων καιρικών προγνώσεων. Παρά την εκτεταμένη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία 50 περίπου χρόνια, σήμερα είναι προφανές ότι τα παραδοσιακά μοντέλα πρόβλεψης έχουν περιορισμένη ικανότητα ακρίβειας/ανάλυσης κυρίως λόγω του χαοτικού χαρακτήρα των μοντελοποιημένων διαδικασιών για φυσικά φαινόμενα και των ιδιαίτερων υπολογιστικών αναγκών.

Η AlongRoute επικεντρώνεται στην ανάπτυξη προηγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν ιστορικά δεδομένα υψηλής ποιότητας για να κατανοήσουν σε βάθος την περιπλοκότητα της φυσικής των ωκεανών. Αξιοποιώντας αυτή τη γνώση, η AlongRoute παρέχει εξαιρετικά ακριβείς προβλέψεις κρίσιμων παραμέτρων του ωκεανού, ενισχύοντας έτσι την αποτελεσματικότητα των συστημάτων δρομολόγησης πλοίων.

Με την καθοδήγηση του Δικτύου σε συνεργασίες-κλειδιά

Με την υποστήριξη του Δικτύου, η AlongRoute ξεκίνησε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει επενδύσεις και να δημιουργήσει στρατηγικές συνεργασίες. Εφοδιασμένη με αναλυτικές παρουσιάσεις για επενδυτές και πιθανούς συνεργάτες στους τομείς της θαλάσσιας τεχνολογίας και της δρομολόγησης καιρού, η AlongRoute απέδειξε ότι το όραμά της δεν ήταν μόνο πρωτοποριακό αλλά και επικερδές. Η καθοδήγηση του Δικτύου άνοιξε τις πόρτες σε συνεργασίες που θα διαμορφώσουν την πορεία της επιτυχίας του εγχειρήματος.

Η θετική επίδραση του Enterprise Europe Network υπερβαίνει κατά πολύ τις συμβουλευτικές υπηρεσίες. Το περιβάλλον αναγνώρισε τις δυνατότητες της AlongRoute και η εταιρεία επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης DigiCirc. Αυτό υπήρξε ένα ορόσημο στην πορεία της παρέχοντας πόρους, καθοδήγηση και δικτύωση, επιταχύνοντας την αναπτυξιακή της τροχιά και επεκτείνοντας το δίκτυό της στον κλάδο.

Επιπλέον, το Enterprise Europe Network διευκόλυνε την πρόσβαση σε κρίσιμη χρηματοδότηση που επέτρεψε στην AlongRoute να συμμετάσχει στην εκδήλωση Web Summit που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα το 2022, παρέχοντας μια πλατφόρμα για την προβολή των προϊόντων της σε ένα ευρύ διεθνές ακροατήριο. Αυτό το «άνοιγμα», όχι μόνο ενίσχυσε τη φήμη της εταιρείας αλλά και άνοιξε τον δρόμο για σημαντικές συνεργασίες.

Το τελευταίο διάστημα, οι προσπάθειες της AlongRoute έχουν αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Η εταιρεία έχει συνάψει επιτυχώς πολλές άτυπες συμφωνίες (Non-Disclosure Agreements -NDAs) με πιθανούς επιχειρηματικούς εταίρους, απόδειξη ότι ο κλάδος αναγνωρίζει την καινοτομία και την αξία που κομίζει η AlongRoute.

Ο κλάδος της ναυτιλίας είναι σε τροχιά μετασχηματισμού, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες προσπαθούν να υιοθετήσουν πιο πράσινες πρακτικές, να ενισχύσουν την ασφάλεια και να βελτιστοποιήσουν τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας.

Συνδυάζοντας την ελληνική περιβαλλοντική ευαισθησία και τη γερμανική υπεροχή στην τεχνητή νοημοσύνη, η AlongRoute χαράζει μια πορεία προς ένα πιο βιώσιμο και τεχνολογικά προηγμένο μέλλον για τη ναυτιλία. Με το συνεργατικό πνεύμα των ιδρυτών της και την αμέριστη υποστήριξη του Enterprise Europe Network, η AlongRoute επιβεβαιώνει τη δύναμη των οραματικών συνεργασιών, της καινοτομίας και της υπόσχεσης για έναν πιο καθαρό, ασφαλή και καλύτερο κόσμο για όλους.

 

 

Τελευταία νέα