Νέα προγράμματα για ώριμες startups στον τομέα της υγείας

Τα προγράμματα είναι ανοικτά για νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν λύσεις οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου.
03/02/2021

To EIT Health, μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτούμενες πρωτοβουλίες στον τομέα της υγείας στην Ευρώπη, άνοιξε δύο νέα προγράμματα που αφορούν ώριμες startups.

EIT Catapult - για νεοφυείς επιχειρήσεις με καινοτομικές ιδέες

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις τύπου scale up (με λιγότερους από 50 υπαλλήλους) με καινοτομικές ιδέες από τον τομέα της βιοτεχνολογίας, της φαρμακευτικής τεχνολογίας ή της ψηφιακής υγείας, που δραστηριοποιούνται ήδη σε κάποια χώρα της Ευρώπης.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια και έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα 189 επιχειρήσεις από τον χώρο της υγείας, προσφέροντας χρηματοδότηση και δικτύωση με άλλες επιχειρήσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες και υψηλής ποιότητας εκπαίδευση.

Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει οποιαδήποτε startup ή spin off εταιρεία πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 • -Έχει στο προσωπικό της λιγότερους από 50 υπαλλήλους.
 • -Δραστηριοποιείται στον τομέα της βιοτεχνολογίας, της φαρμακευτικής τεχνολογίας ή της ψηφιακής υγείας.
 • -Έχει μια καινοτομική επιχειρηματική ιδέα.
 • -Δραστηριοποιείται ήδη σε μια ευρωπαϊκή χώρα.
 • -Αναζητά χρηματοδότηση τουλάχιστον 500.000€.
 • -Η αξία της αποτιμάται άνω του 1.000.000€.
 • -Το σύνολο εσόδων και επιδοτήσεων το τελευταίο έτος υπερβαίνει τις 500.000€.

Όσες επιχειρήσεις επιλεγούν από την επιτροπή του προγράμματος, θα λάβουν χρηματοδότηση, υποστηρικτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, καθώς και πρόσβαση σε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα στον τομέα της υγείας, το δίκτυο του EIT Health.

Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι τις 16 Μαρτίου 2021.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ και να κάνετε την αίτησή σας εδώ.

StartupsMeetPharma - για νεοφυείς επιχειρήσεις με πρωτότυπα προϊόντα έτοιμα για την αγορά ή με ήδη λειτουργικό προϊόν στην αγορά

Το πρόγραμμα φέρνει σε επαφή νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν καινοτόμες λύσεις για χρόνιες παθήσεις, με κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στην Ευρώπη. Οι προκλήσεις για το 2021 είναι τέσσερις και έχουν τεθεί από τις εταιρείες Merck, AstraZeneca, Takeda and Amgen.

Συγκεκριμένα, αναζητούνται startups με λύσεις που απαντούν στις παρακάτω προκλήσεις:

 • -Διευκόλυνση στην αναγνώριση/διαλογή ασθενών σε κλινικές δοκιμές (σε συνεργασία με την Amgen)
 • -Ψηφιακή και εξατομικευμένη θεραπεία για ενήλικες με διαταραχή έλλειψης προσοχής / υπερκινητικότητας - ADHD (σε συνεργασία με την Takeda)
 • -Λύσεις απομακρυσμένης παρακολούθησης και υποστήριξης για τους ασθενείς που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας (σε συνεργασία με τη Merck)
 • -Ολοκληρωμένη περίθαλψη για ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια: Εστίαση στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών (σε συνεργασία με την AstraZeneca)

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που θα επιλεγούν, θα συνεργαστούν με κορυφαίους επιστήμονες και φαρμακευτικές εταιρείες, θα λάβουν χρηματοδότηση για ταξίδια, διαμονή αλλά και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες συμβουλευτικής καθοδήγησης. Επιπλέον, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε φαρμακευτικούς χορηγούς και θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με εμπειρογνώμονες και ηγέτες του κλάδου. Προηγούμενοι χορηγοί συμπεριλαμβάνουν εταιρείες κολοσσούς όπως Pfizer, Bayer, Amgen, Boehringer Ingelheim and Beiersdorf.

Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι τις 16 Μαρτίου 2021.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ και να κάνετε την αίτησή σας εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), κόμβο του EIT Health για την Ελλάδα, και να επικοινωνείτε με τον συντονιστή του κόμβου Γιώργο Μέγα στην ηλεκτρονική διεύθυνση megas@ekt.gr.

Το EIT Health είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την καινοτομία στο τομέα της υγείας. Με περισσότερους από 150 εταίρους, το EIT Health είναι ένα μοναδικό ευρωπαϊκό δίκτυο κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, ινστιτούτων και μονάδων υγείας. Με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, το EIT Health αναβαθμίζει τις δεξιότητες των επαγγελματιών του τομέα υγείας σε όλη την Ευρώπη, επενδύοντας στα καλύτερα ταλέντα της, διευκολύνοντας την παραγωγή καινοτόμων ιατρικών προϊόντων εντός της ΕΕ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτούμενες πρωτοβουλίες στην υγεία και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας & Τεχνολογίας (European Institute of Innovation and Technology, EIT).

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι o κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα. Τη διετία 2019-2020 το ΕΚΤ υποστήριξε περισσότερες από 50 νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς όπως το EIT Health Innostars awards και το RIS Innovation Call. Περισσότεροι από 170 σπουδαστές στον τομέα της Υγείας επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν σε θερινά σχολεία και εκπαιδευτικά προγράμματα όπως το HelloAIRIS και οι Ημέρες Καινοτομίας (i-Days).

Πηγή: 
EIT Health
 

Τελευταία νέα