Enterprise Europe Network: Σταθερά δίπλα στις επιχειρήσεις, μπροστά στις νέες προκλήσεις

Το Enterprise Europe Network στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον καιρό της κρίσης, παρέχοντας ενημέρωση και ουσιαστική βοήθεια.
26/05/2020

Στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοïού, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να ανακάμψουν και να προσαρμοστούν στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Οι προτεραιότητές τους δεν είναι πια οι ίδιες και οι ανάγκες τους έχουν αλλάξει. Το Enterprise Europe Network στηρίζει τις επιχειρήσεις στην πορεία τους σε αυτά τα «αχαρτογράφητα νερά» παρέχοντας ενημέρωση και ουσιαστική βοήθεια.

Όλοι έχουμε καταλάβει πώς η COVID-19 άλλαξε την πραγματικότητα και πόσο έχουμε απομακρυνθεί από την κανονικότητα. Οι απότομες και σαρωτικές αλλαγές που αντιμετωπίζουμε μας ανάγκασαν να προσαρμοστούμε γρήγορα σε μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο. Το ίδιο ισχύει και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πασχίζουν να σταθούν όρθιες και να προσαρμοστούν στην παρούσα κρίση.

Επιχειρηματικά εμπόδια, κενά στην εφοδιαστική αλυσίδα, η επείγουσα ανάγκη εύρεσης νέων πελατών, πρόσβασης σε χρηματοδότηση και επαναπροσδιορισμού τους, η απότομη μετάβαση από τη δουλειά στο γραφείο σε νέες μεθόδους τηλε-εργασίας, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις από την έναρξη της πανδημίας. Το Enterprise Europe Network βρίσκεται σταθερά δίπλα στις επιχειρήσεις προκειμένου να τις βοηθήσει να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις.

#EENCanHelp, υποστηρίζοντας την επιχείρησή σας στο ψηφιακό κατώφλι σας

Σε μια εποχή που δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο μακριά, το Δίκτυο βρήκε νέους τρόπους να φέρει τους ανθρώπους κοντά. Στις αρχές της κρίσης, οι εταίροι του Δικτύου υλοποίησαν γραμμές βοήθειας για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι περισσότερες επικοινωνίες εξέφραζαν προβληματισμούς για ρευστότητα και μέτρα για τον περιορισμό μείωσης των εργαζόμενων. Το Δίκτυο απέδειξε τον σημαντικό του ρόλο παρέχοντας πληροφορίες για περιφερειακά, εθνικά και ευρωπαϊκά μέτρα.

Εταιρείες σε όλη την Ευρώπη επωφελούνται από την υποστήριξη του Δικτύου κατά τη διάρκεια της κρίσης. Για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα, ο ιταλός εταίρος του Δικτύου Veneto Innovazione υποστήριξε την JONIX srl, μια ιταλική μικρομεσαία επιχείρηση που αναπτύσσει λύσεις απολύμανσης και καθαρισμού του αέρα. Χάρη στη συμβουλευτική καθοδήγηση του εταίρου λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση, η JONIX ήταν σε θέση να κατασκευάσει τον απαιτούμενο αριθμό συσκευών για ένα έτος μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Ο εταίρος από τη Μάλτα Malta Enterprise  έδωσε τη δυνατότητα στην εταιρία Blokkx Ltd να ανοιχτεί σε νέες αγορές για το νέο καινοτόμο σύστημα αυτοδιάγνωσης της COVID-19. Χάρη στη συνεργασία με τον έλληνα εταίρο Δίκτυο ΠΡΑΞΗ / ΙΤΕ, η Blokkx Ltd κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά της καθώς μια ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση ανέλαβε να προωθήσει το σύστημά της εισάγοντας σε μια νέα αγορά ένα εύχρηστο προϊόν υψηλής ζήτησης.

Στη Σουηδία, ο εταίρος του Δικτύου Invest in Skåne βοήθησε τον πελάτη του Hygiene of Sweden να βρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κίνα. Η εταιρία παράγει υψηλής ποιότητας και 100% χωρίς αλκοόλη προϊόντα υγιεινής χεριών που προστατεύουν από την COVID-19. Παρόμοια, ο Ιταλός εταίρος Unioncamere Calabria βοήθησε την GMED PHARMA να βρει νέους διανομείς για το αντισηπτικό και αντιμικροβιακό τζελ χεριών στη Σλοβακία, το Κατάρ, τη Μάλτα και το Βιετνάμ.

Οι δυο εταιρίες Gimoto και Lavgon αποφάσισαν να μετατρέψουν την παραγωγή τους παράγοντας μάσκες προσώπου. Προκειμένου να το κάνουν, ζήτησαν την υποστήριξη του εταίρου του Δικτύου CNA Lombardia ο οποίος τους παρείχε μια καθαρή εικόνα των νομικών κανονισμών και των τύπων μασκών που θα μπορούσαν να παράγουν.

Αυτά είναι μόνο κάποια παραδείγματα από την αξιόλογη δουλειά που έκαναν οι εταίροι του Δικτύου για την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο.

Χτίζοντας γέφυρες την περίοδο του κορονοïού  

Χάρη στη συνεργασία με τους Βέλγους εταίρους του, το Δίκτυο λανσάρισε την πλατφόρμα Care & Industry together against CORONA, η οποία συγκεντρώνει παράγοντες από όλη την Ευρώπη από τη βιομηχανία υγείας, τον ακαδημαϊκό κλάδο και τις κυβερνήσεις προσφέροντας μια αγορά αντιστοίχισης προσφοράς και ζήτησης προϊόντων, υπηρεσιών, συμπράξεων και επενδύσεων. Πάνω από 280 οργανισμοί εγγράφηκαν στην πλατφόρμα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και περίπου 500 ευκαιρίες αναρτήθηκαν. Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των ευκαιριών έχει ανέβει στις 1.092.

Η αλληλεγγύη μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των συνεργαζόμενων οργανισμών αναδείχθηκε σε πολύ σημαντικό στοιχείο. Για παράδειγμα, οι Κινέζοι εταίροι του Δικτύου με έδρα το Chengdu επικοινώνησαν με το προσωπικό του EASME για να προσφέρουν 10.000 μάσκες, τις οποίες το EASME έδωσε σε πέντε νοσοκομεία των Βρυξελλών.

Η κρίση COVID-19 άλλαξε κατά πολύ τον τρόπο που το Δίκτυο υποστηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, ο Σλοβένος εταίρος του Δικτύου Jožef Stefan Institute πραγματοποιεί εταιρικές επισκέψεις σε εικονικό χώρο μέσω screen sharing και chat. Η κοινοπραξία EEN Ouest – France χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία της εταιρίας Photonics Bretagne για τη δημιουργία ενός ειδικού newsletter για την COVID-19 που βοηθά τις εταιρείες να βρίσκουν λύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η προσήλωση, η επιμονή, η ομαδική δουλειά και η αποτελεσματική χρήση της τεχνογνωσίας των επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο σε συνδυασμό με την τοπική γνώση, αποτέλεσαν τους πυλώνες υποστήριξης του Enterprise Europe Network στην παρούσα κρίση. Λένε ότι «ουδέν κακόν αμιγές καλού» γι’ αυτό και το Δίκτυο και οι εταίροι του κάνουν ό,τι μπορούν για να μεγιστοποιήσουν τα θετικά εντός αυτής της κρίσης.

Πηγή: 
Enterprise Europe Network
Λέξεις Κλειδιά: 
 

Τελευταία νέα