Καινοτόμος επιχειρηματικότητα και δικτύωση στο επίκεντρο εκδήλωσης του ΕΚΤ στο GRBossible 2018

14/12/2018

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), με θέμα "Δικτύωση και Επιχειρηματικότητα", στο πλαίσιο του Φεστιβάλ GRBossible 2018 το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναϊς. Στο πρώτο σκέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι υπηρεσίες που προσφέρει το ΕΚΤ, ως Συντονιστής του δικτύου Enterprise Europe Network Hellas αλλά και ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, ως προς την ενίσχυση της καινοτομίας επιχειρήσεων και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, καθώς επίσης και η πρωτοβουλία "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας" η οποία μπορεί να δικτυώσει και να ωφελήσει Έλληνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στη συνέχεια ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα και διαδραστική συζήτηση με το κοινό, όπου τέσσερις νέοι επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων απάντησαν σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν κάθε νέο επιχειρηματία που ετοιμάζεται να βγει στις διεθνείς αγορές. Τα ζητήματα που συζητήθηκαν σχετίζονται με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μία επιχείρηση με διεθνή δραστηριότητα, με τις απαιτήσεις δικτύωσης και με το πώς γίνεται στην πράξη η διεθνής δικτύωση, με τις χρηματοδοτικές ανάγκες αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο και πολλά άλλα.
 Κωνσταντίνος Παπαχαραλάμπους, Branch Manager στην EMPIST, αναφέρθηκε στην απόφαση του ελληνοαμερικανού ιδρυτής της εταιρείας, John Kampas, να μεταφέρει μεγάλο μέρος της εταιρείας του στην Ελλάδα. Ο Κ. Παπαχαραλάμπους επισήμανε ότι εάν υπάρξει παροχή σωστών ευκαιριών, τότε είναι δυνατή η επιστροφή των ανθρώπων που έχουν φύγει, στον τόπο τους, γεγονός που ήδη συμβαίνει με την EMPIST.
Ο Αλέξανδρος Σεϊμανίδης, ιδρυτής και product manager της εταιρίας τεχνολογίας B2B Wave, με έδρα την Αγγλία, η οποία παρέχει ένα ευέλικτο cloud λογισμικό οργάνωσης και αυτοματοποίησης των διαδικασιών παραγγελιοληψίας μεταξύ εταιριών, ανέφερε ότι έρχεται καθημερινά σε επαφή με πελάτες διαφορετικών χωρών και εθνικοτήτων και δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής του διαμοιρασμού της γνώσης σε διακρατικό και διαπολιτισμικό επίπεδο, όχι μόνο σε επίπεδο τεχνογνωσίας, αλλά και σε επίπεδο λειτουργικών διαδικασιών και οργανωσιακής κουλτούρας.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γιώργος Στέγγος, CEO & συνιδρυτής της Cyclefi & Recytrust. Η Cyclefi είναι μια ελληνική Startup που έχει αναπτύξει μία αξιόπιστη μέθοδο ανακύκλωσης που δίνει κίνητρα στους πολίτες για να αυξήσουν τα επίπεδα ανακύκλωσης τους σε επίπεδο νοικοκυριού και ετοιμάζεται να βγει στην ελληνική αγορά σε συνεργασία με μια μεγάλη εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων αλλά και εκτός Ελλάδος. Έχοντας κερδίσει πρόσφατα το βραβείο για Smart City στα Starup Europe Awards, ο Γ. Στέγγος, αναφέρθηκε στη σημασία μια νέα επιχείρηση να συμμετέχει σε διεθνή και εθνικά φόρα και να αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που της δίνεται προκειμένου να αναπτυχθεί.
Η Κωνσταντίνα Μπεθάνη, ιδρύτρια της Tenebra Studios, μίλησε για την προσπάθεια που κάνει η ίδια και ο συνιδρυτής της Tenebra, Θανάσης Γεωργούλης, να καθιερώσουν τα βιντεοπαιχνίδια ως ένα σημαντικό κομμάτι της σημερινής κουλτούρας και στη χώρα μας. Οι δυο νέοι επιχειρηματίες θέλουν να δείξουν ότι ακόμα και μια χώρα εν μέσω κρίσης, όπως η Ελλάδα, μπορεί να παράγει ποιοτικό και πρωτοποριακό άυλο προϊόν, όπως τα videogames, απευθυνόμενο στο παγκόσμιο κοινό.
Τέλος, έγινε ειδική αναφορά στην υποστήριξη του ΕΚΤ, ως συντονιστή του Enterprise Europe Network-Hellas και της πρωτοβουλίας "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας. Την συζήτηση συντόνισαν ο Δημήτρης Μαραγκός, συντονιστής της πρωτοβουλίας "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας" που υλοποιεί το ΕΚΤ και ο Γιώργος Μέγας, Σύμβουλος Καινοτομίας και Μεταφορά Τεχνολογίας στο ΕΚΤ.

Πηγή: 
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
 

Τελευταία νέα