Καινοτόμες προτάσεις στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας "ideatree: Μάθε για το Δέντρο που Ανθίζουν οι Ιδέες"

05/08/2014

Ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας "ideatree: Μάθε για το Δέντρο που Ανθίζουν οι Ιδέες" για την ανάδειξη καινοτόμων ιδεών και την προβολή της νεανικής επιχειρηματικότητας ολοκληρώθηκε πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία. Ο Διαγωνισμός ήταν μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και η τελετή βράβευσης έλαβε χώρα στο INNOVATHENS, τον κόμβο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων. Νικητής του διαγωνισμού αναδείχθηκε το λογισμικό GeomIso, το πρώτο ελληνικό και ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως λογισμικό IGA, ένα εργαλείο υπολογιστικής μηχανικής και γεωμετρίας στην υπηρεσία μηχανικού, ερευνητή, επαγγελματία μηχανικού και σχεδιαστή.

Στόχοι του Διαγωνισμού ήταν η ανάδειξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στον νεανικό ανθρώπινο δυναμικό, η προώθηση της έρευνας και της παραγωγής καινοτομίας ως βασικής φιλοσοφίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων στους τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και καινοτομίας.

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο Διαγωνισμό, οι ομάδες είχαν δυνατότητα στέγασης στους τέσσερις καλύτερους συνεργατικούς χώρους-θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας της Αθήνας, συγκεκριμένα το Orange Grove, Found.ation, The Cube Athens και Colab Athens, έχοντας παράλληλα δικαίωμα συμμετοχής σε μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιασμένα για startups που προσέφεραν οι συγκεκριμένοι συνεργατικοί χώροι εργασίας.

Οι θεματικοί τομείς στους οποίους εστίασε ο Διαγωνισμός επιλέχθηκαν λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζουν οι συγκεκριμένοι τομείς της ελληνικής οικονομίας, βάσει της εξωστρέφειάς τους και της δυναμικής τους για μελλοντική ανάπτυξη και προώθηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, οι θεματικοί τομείς αφορούσαν σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Ενέργεια και Περιβάλλον, Καινοτομία στον Πρωτογενή Τομέα (όπως γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία), Τουρισμό και Πολιτισμό και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση.

Οι 15 ομάδες που είχαν ξεχωρίσει από τα δύο πρώτα στάδια αξιολόγησης του Διαγωνισμού, παρουσίασαν κατά την τελετή βράβευσης τις επιχειρηματικές τους προτάσεις στην επιτροπή των αξιολογητών, η οποία ανέδειξε τις 8 νικήτριες ομάδες. Οι νικήτριες επιχειρηματικές προτάσεις περιλαμβάνουν διαδικτυακές πλατφόρμες και εφαρμογές, προσβάσιμες και από κινητό, ιδέες για ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου και επιχειρείν, αξιοποίηση της τεχνογνωσίας για πράσινες κατασκευές και καινοτομία στον τομέα των τροφίμων. Αναλυτικές πληροφορίες για τις βραβευμένες επιχειρηματικές προτάσεις, καθώς και βίντεο και φωτογραφίες από την τελετή βράβευσης, είναι διαθέσιμα εδώ.

Τα βραβεία του Διαγωνισμού προβλέπουν χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ για κάθε μία από τις πέντε πρώτες προτάσεις, σαν επιβράβευση όχι μόνο για την προσπάθεια και την δημιουργικότητά τους, αλλά και σαν πρώτο κεφάλαιο για την περαιτέρω ανάπτυξη της ιδέας τους και συνέχιση των επιδιώξεών τους. Επιπλέον, μετά από κλήρωση, δόθηκαν σε τέσσερα μέλη των οκτώ καλύτερων προτάσεων υποτροφίες φοίτησης στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Athens Information Technology, ενώ τα δύο καλύτερα videos παρουσίασης των επιχειρηματικών προτάσεων έλαβαν τεχνολογικά δώρα της Sony Hellas.

 

Τελευταία νέα