Ερωτηματολόγιο και workshop για την αξιοποίηση των Ανοιχτών Δεδομένων από ελληνικές επιχειρήσεις

18/12/2017

O Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ, σε συνεργασία με το δίκτυο Enterprise Europe Network–Hellas και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, συντονιστή του δικτύου, διοργανώνουν την Τετάρτη 27/12/2017 workshop µε θέµα: “Ανοιχτά δεδομένα και επιχειρήσεις: Ευκαιρίες Αξιοποίησης  και Οφέλη” (16:00, Αίθουσα Σεμιναρίων, Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).
 
Τα ανοιχτά δεδομένα είναι δημόσια προσβάσιμα δεδομένα που οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί μπορούν να χρησιμοποιούν για την έναρξη νέων επιχειρήσεων, την ανάλυση προτύπων και τάσεων, να λαμβάνουν αποφάσεις που βασίζονται σε δεδομένα, και να επιλύουν σύνθετα προβλήματα. Από τη χρήση ανοιχτών δεδομένων προκύπτουν πολλαπλά οικονομικά οφέλη ενώ δημιουργούνται και επιχειρηματικές ευκαιρίες, όπως η δυνατότητα αύξησης της παραγωγικότητας μειώνοντας το κόστος της πρόσκτησης δεδομένων που είναι η πρώτη ύλη για την προσφορά των περισσότερων ψηφιακών υπηρεσιών, η βελτίωση νέων προϊόντων και υπηρεσιών και η προώθηση καινοτόμων επιχειρηματικών γραμμών παραγωγής.
 
Στόχος του εργαστηρίου είναι να παρουσιαστούν τα οφέλη και οι ευκαιρίες αξιοποίησης των ανοιχτών δεδομένων, όπως και επιτυχημένα παραδείγματα χρήσης ανοικτών δεδομένων από επιχειρήσεις. Τέλος, θα παρουσιαστούν τρόποι εύρεσης νέων τεχνολογιών μέσα από συνεργασίες με επιχειρήσεις και ερευνητικούς οργανισμούς του εξωτερικού που προσφέρει το ΕΕΝ.
 
To workshop απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις, στελέχη επιχειρήσεων πληροφορικής και συμβουλευτικών υπηρεσιών, στελέχη επιχειρήσεων που υποστηρίζουν και προσφέρουν λύσεις πληροφορικής, web entrepreneurs και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για υπηρεσίες ή εφαρμογές που βασίζονται σε ανοιχτά δεδομένα. Εισηγητής του workshop θα είναι ο  Φ. Ρούτσης (Certified Trainer του Open Data Institute).
 
Η συμμετοχή στο workshop είναι ελεύθερη και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να εγγραφούν εδώ
 
Παράλληλα, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, σε συνεργασία με το Enterprise Europe Network-Hellas, διεξάγει μια έρευνα για τη χρήση των ανοιχτών δεδομένων από τις επιχειρήσεις και καλεί όλες τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ανοιχτά δεδομένα να συμπληρώσουν αυτό το ερωτηματολόγιο.
 
Ο στόχος αυτού του ερωτηματολογίου είναι να κατανοήσει τον τρόπο, με τον οποίο οι ελληνικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα ανοιχτά δεδομένα και να τις ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν για να επωφεληθούν από την αξία τους.
 
Σύμφωνα με την έρευνα του European Data Market Monitoring Tool, το 2016 η αξία της αγοράς δεδομένων της ΕΕ (δηλαδή η αγορά όπου ανταλλάσσονται προϊόντα ή υπηρεσίες που σχετίζονται με τα δεδομένα) ήταν περίπου 60 δισ. ευρώ , με 255,000 επιχειρήσεις και 6,1 εκατομμύρια εργαζομένους να ασχολούνται με την παραγωγή και την παράδοση προϊόντων ή υπηρεσιών σχετικών με δεδομένα, ενώ υπολογίζεται ότι το 2020 η αξία της αγοράς θα φτάσει τα 106 δισ. ευρώ, με 360,000 επιχειρήσεις και από 10 εκατομμύρια εργαζομένους αντίστοιχα.
 
Με εξαίρεση τα προσωπικά στοιχεία και / ή τα στοιχεία επικοινωνίας, τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα διατεθούν ελεύθερα με ανοιχτή άδεια χρήσης, επιτρέποντας την επαναχρησιμοποίηση από τρίτους.

Πηγή: 
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
 

Latest news