
Στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2026, το Ωδείο Αθηνών θα φιλοξενήσει την ευρωπαϊκή εκδήλωση «Clusters Meet Regions 2026», η οποία διοργανώνεται από την European Cluster Collaboration Platform (ECCP), για λογαριασμό της DG GROW της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής.
Το Enterprise Europe Network Hellas συμμετέχει ενεργά ως υποστηρικτής της διοργάνωσης, συμμετέχει σε πάνελ συζήτησης αλλά συνδιοργανώνει και εκδήλωση δικτύωσης, συμβάλλοντας στην ευρεία κινητοποίηση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και στη διασύνδεση των ελληνικών επιχειρήσεων με ευρωπαϊκά δίκτυα.
Το πρόγραμμα Clusters Meet Regions αποτελεί μια ετήσια πρωτοβουλία με στόχο τη γέφυρωση των περιφερειακών αρχών, των συνεργατικών σχηματισμών (clusters), των επιχειρήσεων, των επενδυτών και των φορέων έρευνας.
Η διοργάνωση της Αθήνας επικεντρώνεται σε κρίσιμους άξονες για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας:
- Βιομηχανική μετάβαση και ανταγωνιστικότητα σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Διασύνδεση με τις ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας και αξιοποίηση των στρατηγικών Έξυπνης Εξειδίκευσης (Smart Specialisation).
- Ανταλλαγή καλών πρακτικών και παροχή εφαρμόσιμων κατευθύνσεων για τη χάραξη περιφερειακών πολιτικών.
Στο επίκεντρο των παρουσιάσεων, των συζητήσεων και των συναντήσεων δικτύωσης θα βρεθούν στρατηγικοί τομείς της οικονομίας:
- Υγεία & Βιοεπιστήμες
- Ψηφιακός Μετασχηματισμός
- Τεχνολογίες Αιχμής (Deep Tech)
- Περιφερειακά Οικοσυστήματα
Με τη συμμετοχή τους, τα clusters, οι επιχειρήσεις, τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Ψηφιακής Καινοτομίας (EDIHs), τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας (TTOs) και οι ερευνητικοί φορείς αποκτούν τη δυνατότητα:
- Δικτύωσης: Απευθείας επαφή με επενδυτές, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και εκπροσώπους ευρωπαϊκών clusters.
- Διαλόγου: Συμμετοχή σε συζητήσεις για τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής.
- Συνεργειών: Δημιουργία διασυνοριακών εταιρικών σχέσεων και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά έργα.
Ως υποστηρικτής της δράσης, το Enterprise Europe Network Hellas καλεί τα μέλη της κοινοπραξίας, τις επιχειρήσεις, τους ερευνητικούς οργανισμούς και τους φορείς υποστήριξης της επιχειρηματικότητας να πάρουν ενεργά μέρος στη διοργάνωση.
Στο συνέδριο το ελληνικό Δίκτυο θα εκπροσωπήσει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαβέκης, Τεχνικός Προϊστάμενος στο Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, σε πάνελ με τίτλο "Regional Cooperation in Practice – Mechanisms, Models and Partnership Opportunities" και θέμα τις ευκαιρίες συνεργασιών και συμπραξιών σε επίπεδο περιφερειών, (Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, 11:30 – 12:15).
Παράλληλα, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και το Δίκτυο Πράξη, συντονιστές του Enterprise Europe Network Hellas, θα υποστηρίξουν το Brokerage Event.
Μέσα από τους διαύλους επικοινωνίας του Δικτύου, παρέχεται συνεχής ενημέρωση και υποστήριξη στις ελληνικές επιχειρήσεις για την εγγραφή τους και τον προγραμματισμό B2B/B2R συναντήσεων.
Η εγγραφή στην εκδήλωση είναι δωρεάν μέσω της πλατφόρμας: Εγγραφή στο b2match
Μπορείτε να βρείτε πρόγραμμα και αναλυτικές πληροφορίες εδώ: Ιστοσελίδα ECCP