Τεχνογνωσία από Γαλλία και Γερμανία για καλύτερα πρωτόκολλα επισκευής αυτοκινήτων

Ενώσεις Γάλλων και Γερμανών επισκευαστών αυτοκινήτων μοιράστηκαν την εμπειρία τους με τον Συνεταιρισμό Επισκευαστών Μηχανικών Αυτοκινήτων (ΣΕΜΑ) Ηρακλείου Κρήτης με τη μεσολάβηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και του Enterprise Europe Network.
07/03/2023

Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις επισκευές αυτοκινήτων μετά από εκθέσεις εμπειρογνωμοσύνης για τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα είναι αρκετά πολύπλοκο και συγκεχυμένο, ιδίως όσον αφορά τον τρόπο που οι επισκευαστές αμαξωμάτων συνεργάζονται με ειδικούς, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και πληρώνονται.

O πρόεδρος του Συνεταιρισμού Επισκευαστών Μηχανικών Αυτοκινήτων Ν. Ηρακλείου κ. Γιάννης Σμυρνάκης αποφάσισε να αναλάβει δράση και να κάνει προτάσεις προς την Εποπτεύουσα Αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος) και τα συναρμόδιά Υπουργεία (Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών) για την βελτίωση αυτού του πλαισίου.

Τον Οκτώβριο του 2022, απευθύνθηκε για αυτόν τον σκοπό στο Enterprise Europe Network στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Συμβουλές και βέλτιστες πρακτικές από μια αντίστοιχη ένωση σε μια ευρωπαϊκή χώρα θα βοηθούσαν πολύ.

 

Πρώτη συνάντηση εργασίας στο Παρίσι

Καθώς ο πρόεδρος του συνεταιρισμού είχε ήδη προγραμματίσει επαγγελματικό ταξίδι στο Παρίσι, ο σύμβουλος του Enterprise Europe Network στο Επιμελητήριο Ηρακλείου Παναγιώτης Καλλιάνης είχε την ιδέα να αναζητήσει μια αντίστοιχη ένωση στη Γαλλία και να επιδιώξει συνάντηση μαζί της. Η μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας από τη Γαλλία θα ήταν πολύτιμη για τη δημιουργία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα.

Το Enterprise Europe Network λειτουργεί από το 2008 και το Επιμελητήριο Ηρακλείου είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ελληνικής κοινοπραξίας. Η εξαιρετική συνεργασία και η φιλία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των ανθρώπων του Δικτύου όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από σημαντική γνώση, ανεμπόδιστη ροή, γρήγορη και αποτελεσματική συνεννόηση.

Αμέσως, ο σύμβουλος του Enterprise Europe Network στο Επιμελητήριο Ηρακλείου επικοινώνησε με τη συνάδελφό του στο Chambre de Commerce et d'Industrie de Seine-et-Marne Irina Vorokhobina-Laroche. Μαζί κατάστρωσαν ένα σχέδιο δράσης:

• Εντοπίζουμε φορέα αντίστοιχο του Συνεταιρισμού Επισκευαστών Αυτοκινήτων Ηρακλείου

• Κανονίζουμε διμερή συνάντηση στο Παρίσι

• Διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των δύο φορέων ξεπερνώντας το εμπόδιο της γλώσσας.

Η Irina Vorokhobina σύστησε τη Federation Nationale d' Automobile (FNA) ως τον καταλληλότερο φορέα για τις ανάγκες των πελατών μας. Ο Π. Καλλιάνης πρότεινε στην FNA να οργανωθεί μία συνάντηση κατά τη διάρκεια της «Equipe Auto 2022», μιας σημαντικής έκθεσης αυτοκινήτου που διεξαγόταν εκείνες τις ημέρες στο Παρίσι και όπου θα συμμετείχε η FNA.

Οι εκπρόσωποι της FNA απάντησαν θετικά και η συνάντηση κανονίστηκε για τις 19 Οκτωβρίου 2022 στο περίπτερό τους στην έκθεση. Η FNA εκπροσωπήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο καθώς στη συνάντηση συμμετείχαν τόσο ο πρόεδρος όσο και ο αντιπρόεδρος του γαλλικού φορέα. Ο Π. Καλλιάνης κατάφερε επίσης να βρει διερμηνέα με επαγγελματική εμπειρία από τον ασφαλιστικό τομέα, ο οποίος μετέφρασε στα ελληνικά για τον Γ. Σμυρνάκη κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τους Γάλλους ομολόγους του.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γ. Σμυρνάκης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τον τρόπο διαχείρισης παρόμοιων προβλημάτων και καταστάσεων στη Γαλλία. Οι εκπρόσωποι της FNA του έδωσαν ένα υπόδειγμα σύμβασης μεταξύ της FNA και της Ένωσης Εμπειρογνωμόνων για εκθέσεις τροχαίων ατυχημάτων στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά όλες οι διαδικασίες για τις εκθέσεις εμπειρογνωμόνων και ο τρόπος συνεργασίας τους με επισκευαστές αυτοκινήτων.

 

Διαδικτυακή συνάντηση με γερμανική Ενωση

Η πρωτοβουλία ήταν απόλυτη επιτυχημένη. Ωστόσο, το Enterprise Europe Network και το Επιμελητήριο Ηρακλείου είχαν να προσφέρουν περισσότερα στον πελάτη τους. Η σύμβουλος Μ. Συμεωνίδου, είχε μια άλλη ιδέα. Πρότεινε στον Γ. Σμυρνάκη να έρθει σε επαφή με έναν ακόμα φορέα στην Ευρώπη, ώστε να αποκτήσει μια πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της κατάστασης στην ΕΕ. Αυτή τη φορά θα μπορούσε να κανονιστεί μια διαδικτυακή συνάντηση.

Ο κ. Σμυρνάκης θεώρησε ότι θα ήταν χρήσιμο να διδαχθεί και από το γερμανικό νομοθετικό πλαίσιο. Σύντομα, ο Παναγιώτης Καλλιάνης ήρθε σε επαφή με τη συνάδελφό του στο Δίκτυο Tessa-Alexa Neuenburg από την Wirtschaftsförderung Land Brandenburg GmbH (WFBB). Μετά από έρευνα, αυτή πρότεινε τη Zentralverband Karosserie- und Fahrzeugtechnik (ZKF) ως την κατάλληλη γερμανική ένωση και πρότεινε επίσης να συμμετάσχει στη συνάντηση η συνάδελφός της Viviane Volk από την Industrie- und Handelskammer Frankfurt am Main, μέλος του EEN.

Ο Π. Καλλιάνης επικοινώνησε με τον επικεφαλής της ZKF Thomas Aukamm ο οποίος δέχθηκε ευχαρίστως να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνάντηση.

Η διαδικτυακή συνάντηση προγραμματίστηκε για τις 22 Δεκεμβρίου 2022. Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ηρακλείου συμμετείχαν οι Γ. Σμυρνάκης, Μ. Συμεωνίδου, Π. Καλλιάνης και Γ. Καραπιδάκης, εκ μέρους της ZKF ο Th. Aukamn και εκ μέρους της EEN Industrie- und Handelskammer Frankfurt am Main η V. Volk. Συμμετείχε επίσης διερμηνέας που βοήθησε στην ομαλή διεξαγωγή της συζήτησης.

Η συνάντηση διάρκεσε δύο ώρες και ο Γ. Σμυρνάκης είχε την ευκαιρία να υποβάλει πολλές ερωτήσεις για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αναφορές τροχαίων ατυχημάτων στη Γερμανία, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και την κοστολόγηση των ζημιών.

Με την ολοκλήρωση και της δεύτερης συνάντησης, ο πελάτης μας ήταν πραγματικά ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα και εξέφρασε εκ μέρους όλων των Ελλήνων επισκευαστών αυτοκινήτων ευχαριστίες με την εκτίμησή του για τη δουλειά που έγινε από τα μέλη του Enterprise Europe Network σε Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία.

Και πράγματι, με τη γνώση που συγκέντρωσε μετά τις δύο στοχευμένες και παραγωγικές συναντήσεις, ήταν στην ευχάριστη θέση να καταρτίσει και να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις αλλαγής πολιτικής για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου οι οποίες θα αλλάξουν την καθημερινότητα στην εργασία του κλάδου.