Ανοικτά προγράμματα για νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ξεκίνησαν οι πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για το 2021 για στήριξη νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και επιστημόνων στο τομέα της υγείας από το EIT Health.
18/01/2021

Δείτε τα προγράμματα που είναι ανοικτά αυτήν την περίοδο από το EIT Health, μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτούμενες πρωτοβουλίες στον τομέα της υγείας που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας & Τεχνολογίας, και δηλώστε συμμετοχή για χρηματοδότηση, υποστήριξη ή συμβουλευτικές υπηρεσίες, ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας ή της επιχείρησής σας.

Τα προγράμματα καλύπτουν όλο το εύρος ανάπτυξης μίας καινοτόμου ιδέας και απευθύνονται σε ομάδες, startups, scale-ups, αλλά και ερευνητές. Αναλυτικά τα προγράμματα:

1) EIT Jumpstarter - για ομάδες ιδεών στον τομέα της υγείας (και όχι μόνο)

Το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για όσους επιθυμούν να μετατρέψουν μία καλή ιδέα σε επιτυχημένη επιχείρηση. Απευθύνεται σε ομάδες ιδεών από τη Νότια, Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη που θέλουν να εμπορευματοποιήσουν μία καινοτόμα ιδέα στους τομείς της υγείας, της αγροδιατροφής, των πρώτων υλών, της αστικής κινητικότητας και των κατασκευών.

Ειδικοί σύμβουλοι θα σας καθοδηγήσουν να βρείτε το ιδανικό επιχειρηματικό πλαίσιο για την ιδέα σας και να διαμορφώσετε το δικό σας επιχειρηματικό σχέδιο. Οι ομάδες με τις πιο καλές ιδέες θα πάρουν μέρος σε έναν τελικό διαγωνισμό όπου θα λάβουν αναγνώριση από επενδυτές και θα μπορέσουν να διεκδικήσουν το χρηματικό έπαθλο των 10.000€.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων έχει ξεκινήσει από τις 6 Ιανουαρίου 2021 και διαρκεί μέχρι τις 16 Απριλίου 2021. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ και να υποβάλετε την πρότασή σας εδώ.

2) InnoStars Awards Accelerator - για προϊόν που δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί στην αγορά

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις και spinoffs από τον τομέα της υγείας, που έχουν ήδη διαμορφώσει ένα ελάχιστο βιώσιμο πρωτότυπο προϊόν αλλά δεν έχουν βγει ακόμα στην αγορά.

Οι 15 ομάδες που θα επιλεγούν θα λάβουν 25.000€ η κάθε μία για να καλύψουν τα έξοδα εκπαίδευσης και συμβουλευτικών υπηρεσιών, σε ένα διάστημα 4 μηνών. Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία για επιπλέον υποστήριξη με επενδυτές μέσω του δικτύου του EIT Health.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων έχει ξεκινήσει από τις 15 Ιανουαρίου 2021 και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Μαρτίου 2021. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ και να υποβάλετε την πρότασή σας εδώ.

3) Bridgehead - για επέκταση σε νέες αγορές

Αφορά ώριμες επιχειρήσεις από τον τομέα της υγείας, που επιθυμούν να επεκταθούν πέρα από τα εθνικά τους σύνορα με τη βοήθεια επιταχυντών και θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων από το δίκτυο του EIT Health, που έχουν τη γνώση και τα μέσα να τις υποστηρίξουν.

Το προγραμμα Bridgehead Europe είναι το κατάλληλο για όσες επιχειρήσεις θέλουν να επεκταθούν στην ευρωπαϊκή αγορα, ενώ το Bridgehead Global απευθύνεται σε αυτές που θέλουν να διεισδύσουν σε αγορές εκτός Ευρώπης, όπως Κίνα, ΗΠΑ, Καναδά, Νότια Κορέα κ.α.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ανοίγει στις 16 Μαρτίου 2021 και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου 2021. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ και να υποβάλετε την πρότασή σας εδώ.

4) EIT Health Wild Card - για την υποστήριξη καινοτόμων ομάδων, επιχειρήσεων ή επιστημόνων με ιδέες, κατάλληλες δεξιότητες και γνώσεις 

Το πρόγραμμα αυτό καλεί όλους τους καινοτόμους, μεμονωμένα άτομα, ομάδες ιδεών ή επιχειρήσεις, να συνεισφέρουν στη δημιουργία προϊόντων ή/και υπηρεσιών που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και τις συνθήκες ζωής των συνανθρώπων μας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 και έχει σκοπό να προσελκύσει ταλέντα της καινοτομίας που μπορούν να συνεισφέρουν στην υγεία. Στόχο έχει να δημιουργήσει δύο νέες επιχειρήσεις, επενδύοντας 1,5 εκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο.

Οι Προκλήσεις για τις οποίες οι διατμηματικές ομάδες που θα σχηματιστούν θα πρέπει να προσφέρουν λύσεις για φέτος είναι:

Α) Οφθαλμολογική φροντίδα: Πώς να μετριάσουμε, να αποτρέψουμε και να θεραπεύσουμε παθήσεις των ματιών και να βελτιώσουμε τα προβλήματα της όρασης.

Πληροφορίες για το challenge A εδώ.

Β) Διαχείριση πόνου: Πώς να μετριάσουμε τις παθήσεις οξέος και χρόνιου πόνου;

Πληροφορίες για το challenge Β εδώ.

Κάντε την αίτησή σας εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), κόμβο του EIT Health για την Ελλάδα, και να επικοινωνείτε με τον συντονιστή του κόμβου Γιώργο Μέγα στην ηλεκτρονική διεύθυνση megas@ekt.gr

Το EIT Health είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την καινοτομία στο τομέα της υγείας. Με περισσότερους από 150 εταίρους, το EIT Health είναι ένα μοναδικό ευρωπαϊκό δίκτυο κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, ινστιτούτων και μονάδων υγείας. Με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, το EIT Health αναβαθμίζει τις δεξιότητες των επαγγελματιών του τομέα υγείας σε όλη την Ευρώπη, επενδύοντας στα καλύτερα ταλέντα της, διευκολύνοντας την παραγωγή καινοτόμων ιατρικών προϊόντων εντός της ΕΕ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτούμενες πρωτοβουλίες στην υγεία και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας & Τεχνολογίας (European Institute of Innovation and Technology, EIT).

Πηγή: 
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωησς και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου